Ivan je od svoje pete godine slušao kako je pametno dete. Takve poruke dolazile su od njegovih roditelja, ali i od bližeg okruženja kao što su babe, dede, tetke i drugih odraslih osoba sa kojima je Ivan dolazio u kontakt. 

Iako je razvio svest da je pametan, to uverenje nije pratilo i samopouzdanje u školi kada je potrebno savladati novo gradivo ili napisati domaće zadatke.

Ukoliko je neki izazov pred Ivanom dovoljno lak, on bi ga realizovao, međutim ukoliko nešto ne bi mogao iz prve da nauči, odustajao bi, verujući da nije dovoljno dobar u tome. 

Kako to, da iako celog svog života sluša kako je pametno dete, Ivan ipak ne uspeva da rešava rutinske školske zadatke za koje je potrebno uložiti veći trud?

Zašto ovo dete potcenjuje ulogu i značaj truda, a precenjuje urođene sposobnosti.

Kada odrasli hvale sposobnosti dece, kao što je inteligencija, oni veruju da će na taj način istovremeno razviti i samopouzdanje kod deteta i da ono neće imati problema u savladavanju novog školskog gradiva.

Međutim, to često nije slučaj. Preterane pohvale upućene sposobnostima deteta, mogu dovesti do zaključka da za uspeh, nije neophodno ništa više od nadarenosti. 

Ona deca koja formiraju uverenje da je nadarenost ključ uspeha, potcenjuju ulogu koju ima uloženi rad, jer ako su već pametni, samim tim nije potrebno da se mnogo investiraju da bi postigli željeni rezultat. A ukoliko bi morali da do rezultata dođu trudom, to bi istovremeno bio dokaz da i nisu tako pametna. 

Pohvale je potrebno učiniti konkretnim, kako bi dete znalo šta je tačno uradilo i čime je zaslužilo pohvalu. Na taj način stimulišemo željeno ponašanje. 

Kada hvalimo neko ponašanje važno je da ta pohvala bude istinita i iskrena. Deca školskog uzrasta sposobna su da provere pravo značenje pohvale, da li iza nje stoji neki skriveni cilj, ili je pohvala autentična. 

Dete koje je obasipano nagradama tokom celog svog odrastanja, neće imati priliku da razvije nešto što se naziva istrajnost, jer prvom prilikom kada nagrada nestane, nestaće i ponašanje. 

Mozak je mišić kojem je potrebna stalna stimulacija, ona podrazumeva trud i rad, prema tome kada pričamo o pametnom i vrednom detetu, govorimo o jednoj osobi.