Većina ljudi je sigurna da zna šta je ljubav, šta se od nje može očekivati i da će se kad-tad dogoditi. 

Kada se dve osobe upoznaju i svide jedna drugoj, najčešće stupaju u vezu ili počinju da žive zajedno, uvereni da je to ljubav.

Međutim, sviđanje nije isto što i ljubav. 

Ono što je u početku važno shvatiti jeste razlika između zaljubljenosti i ljubavi, seksa i ljubavi, i ljubavne veze i ljubavi. 

Jednako važno je shvatiti i ulogu razvoja ličnosti na sposobnost primanja i davanja ljubavi. 

Zaljubljenost je prva faza ljubavi, uvertira koju je izazvao privlačan izgled partnera. 

Zaljubljena osoba idealizuje potencijalnog partnera i vidi ono što želi da vidi, a ne onakvog kakav partner zaista jeste. 

Ovakvu vrstu odnosa najčešće nazivamo “uslovno prihvatanje”, jer partner ispunjava potrebe i želje koje su nam važne i koje nas čine da se osećamo onako kako želimo da se osećamo, najčešće da smo “srećni”. 

Nakon izvesnog vremena kako se partneri upoznaju i prestane faza idealizacije i pretvaranja, sledi razočaranje. 

To otrežnjenje ukoliko dođe prekasno, što je često slučaj, okončava odnos zaljubljenosti, jer partner ili oba partnera počinju da vide stvari kakve one zaista jesu. 

Nakon toga, odnos se prekida ili prelazi na drugi nivo, koji je bliži onome što nazivamo “bezuslovnim prihvatanjem”, odnosno ljubavi. 

Objektivno gledano, ukoliko je jedan partner iskren u odnosu i bez pretvaranja, dok drugi to nije i veza zbog toga propadne, iskren partner nije izgubio ništa važno, dok onaj drugi gubi samo iluziju, koja u stvarnosti nije postojala. 

Dakle u zaljubljenosti, nema prave ljubavi, a ni njen privid ne može trajati večno, jer se istina sagleda pre ili kasnije. Najčeće je to slučaj u prve dve godine. 

Kod ljubavi od voljene osobe se ne očekuje ništa, dok u stanju zaljubljenosti se projektuju nade i očekivanja da se zadovolje stvarne ili zamišljene želje i potrebe.

Stvarna ljubav je nesebična sposobnost osobe da prihvati druge ljude onakvima kakvi jesu. Podrazumeva davanje, a ne samo uzimanje, davanje partneru slobode življenja i razvijanja prema sopstvenom nahođenju.